Dijital dönüşüm yolculuğunuzda sizinle birlikteyiz! Logo ürünleri ile iş süreçlerinizi kolaylaştırıyor, işinizi büyütmeniz için yenilikçi çözümler sunuyoruz.
Çap Teknoloji > Blog > Dijital Dönüşüm > ERP Yazılımları Nedir?
  • admin
  • Dijital Dönüşüm, Erp
  • Yorum yapılmamış

ERP Yazılımları

ERP yazılımları “Enterprise Resource Planning” yazılımlarını ifade etmektedir. ERP’nin Türkçedeki karşılığı ise ‘’Kurumsal Kaynak Planlama’’dır. Ticari kurumların para, iş gücü ve demirbaşlarının planlaması süreçleridir. Tüm e-ticaret firmaları için stratejik bir yönetim aracı olan ERP, çözüm ortaklarını da kapsam içine almaktadır. İş birliği yapılan tedarikçi, nakliyeci, gümrükçü ve sigortacıların da bu süreçte yerleri vardır.

E-ticaret yapan firmanın sistemine ERP entegre etmesi, koordinasyon içerisinde eş güdümlü hareket olanağı sağlar. Süreç içinde yer alan tüm paydaşlara ilgi alanlarında bulunan konuda bilgi sağlar ve süreçler arasındaki bilgi ihtiyacını minimuma indirir. En önemli işlevi firma kaynaklarını ve bilgilerini merkezîleştirmesidir.  ERP entegrasyonu, e-ticaretin vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. ERP entegrasyonu sayesinde firmaların online dünyaya ayak uydurmalarını sağlamaktadır. Verimli, hızlı ve ölçeklenebilir bir e-ticaret sistemi sunmaktadır.

E-Ticarette ERP Entegrasyonu Nedir?

ERP entegrasyonu, e-ticaret firmasının iç sistemini birbiri ile bağlayan ve aynı zamanda satın alma deneyimini oldukça kolay bir hale getiren süreçlerden oluşur. Son senelerde pratik ERP yazılımları e-ticaret sitelerinde oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Üretim, muhasebe süreçleri ve lojistik aşamalarını bir araya getiren bu entegrasyon e-ticarette fark yaratmaktadır. ERP entegrasyonu, finans, muhasebe, stok bilgisi, sevkiyat durumu ve depo yönetimi gibi birden fazla modüle entegre edilebilir.

E-ticarette ERP entegrasyonu yapılabilmesi için öncelikle entegresi yapılacak verilerin tespitinin yapılması gerekir. Bu tespit süreci yapılırken verilerin kaynağı, hangi birim ve kişiye gönderileceği önemlidir. Aynı zamanda bu verilerin ne sıklıkla güncelleneceği de çok önemlidir. Veri akışı genel olarak ERP’den e-ticaret sistemine yapılmaktadır. E-ticaret sisteminden ERP’ye ise sipariş aktarımı yapılmaktadır. Bu aktarım son derece önemlidir.

E-Ticarette ERP Entegrasyonunun Avantajları

  • E-ticaret sistemlerinde kurumsal süreçlere otomasyon sağlar.
  • İşlemlerin daha hızlı ilerlemesini sağlar.
  • E-ticarette çok kritik olan sevkiyat ve kargo süreçlerinin hızlı bir biçimde sonuçlanmasını sağlar.
  • E-ticarette yapılan bütün işlemlerin hızlı ve güvenli yapılmasını sağlar.
  • E-ticaret sistemine kaynak planlaması ve raporlama imkânı sağlar.
  • Kargo, stok ve sevkiyat gibi lojistik süreçlerin tek bir merkez üzerinden yönetilmesini sağlamaktadır.

Kurumsal ERP Sistemleri Nelerdir?

ERP’nin gün geçtikçe çok daha fazla talep gören bir yapıya sahip olması ve son yıllardır temelden değişen teknolojiler nedeni ile yeni trendler ortaya çıkmıştır. Bu noktada aşağıda kalıcı ve yeni bilgisayar kullanma trendlerinden bahsedebiliriz.

Mobil ERP

Çalışanlar ve yöneticiler her nerede olurlarsa olsunlar gerçek zamanlı bir şekilde bilgiye ulaşmaya çalışırlar. Bu noktada şirket raporları, bilgi panelleri ve çeşitli iş süreçlerinin yürütülmesi için mobil ERP’nin kullanılması gerekmektedir.

Bulut ERP

Bulut teknolojileri işletmelerin faydalanabilmesi ve kullanabilmesi için son derece hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu noktada ERP kullanıcıları verileri bulut sistemlerinde barındırabilme konusunda çok istekli değildir. Bulut teknolojilerinin getirmiş olduğu avantajlar ile bu isteksizliğin önüne geçilmektedir.

Sosyal ERP

Sosyal ağları ERP sistemleri ile buluşturabilmek firmalara ve bireylere birçok avantaj sağlamaktadır. Tedarikçiler, ERP sistemlerine sosyal paylaşım paketlerini eklemekte ve girişimden hızlıca yararlanmaktadır. Bu noktada sosyal medyayı ERP ile entegre etmek büyük avantajlar sağlamaktadır.

İki Seviyeli ERP

İşletmeler her yönü ile gelişmiş olan bir ERP sistemi kurmaya çalışmıştır. Fakat meydana gelen başarısızlıklar strateji değişiklikleri ile iki seviyeli ERP’nin meydana gelmesini sağlamıştır.

Yazar: admin

Bir yanıt yazın